Een pup in huis, hoera!

Wat heb je nodig voor de komst van je puppy

Je kan het zo gek maken als je wilt, maar gebruik je gezonde verstand. Waarschijnlijk krijg je vanuit de fokker al brokjes mee voor de eerste tijd en een kleedje dat naar mama ruikt voor de eerste nachten. Er veranderd al genoeg voor je pup dus houd zoveel mogelijk t zelfde en rustig in het begin. Kun je voor plasjes niet snel naar buiten, leg dan een stukje gras op het balkon. Zorg voor een rustige slaapplek zoals een bench. koop een halsbandje of tuigje en een riem. Wat bakjes voor voeding en wat om op te kauwen. Speelgoed moet bestand zijn tegen tandjes, en let op giftige spulletjes.

Je huis Puppy proof maken, wat houdt dat in..

Voorkomen is beter dan genezen. Berg alle snoeren en spullen op, zeker de spullen waar je voorzichtiger mee bent. Afstandsbedieningen,, dure schoenen, sjaal of bijzonder kussen… leg ze even weg. Daarmee zorg je dat de pup betere beslissingen kan nemen, omdat alle stoute dingen er niet zijn. Zorg dat je puppy niet in de vuilnisbak of groenteafvalbak kan. Geef je hondje geen mensen eten. (let op! druiven, rozijnen, ui, avocado en chocolade zijn giftig!) Barricadeer eventueel de keuken of trap met een hekje. Er zijn veel traphekjes speciaal te koop.

Socialiseren.. wat is dat precies..

De eerste weken heeft je puppy bij een goede fokker al verschillende dingen meegemaakt. Broertjes en zusjes, Mama en Papa, samen eten, stoeien.. Waarschijnlijk ook buiten zijn, andere omgevingen zien... Alles dat een hondje de eerste 12 weken ziet, ruikt, hoort, voelt en proeft zal hij onbevreesd en zonder angst tegemoet gaan. Het moment dus om drukke straten, natuur, ander dieren, mensenkinderen en langs razende stofzuigers en trappen en liften te ontmoeten. Doe al de ervaringen samen en rustig. Dan leert je puppy dat alles okey is samen met jouw. Deze band tussen jou en de pup is zeer belangrijk en vormt de basis voor alle nieuwe dingen die jullie samen gaan meemaken. Zelf als je veel later pas gaat zwemmen of een paard tegenkomt, zal deze vertrouwensband met jou betekenen dat hij je vertrouwd om samen elke nieuw ervaring te leren. Neem je pup dus vanaf dag 1 mee naar allerlei kennismaking momenten, blijf rustig en kijk naar je pup of het iets langzamer moet gaan. leer je puppy kennen!

Wanneer plas je netjes buiten…?

Om eerlijk te zijn.. Dit is de meest tijdrovende opvoeding van een puppy. Een mensenkind doet er gemiddeld 3 tot 4 jaar over, dus geef je pup genoeg tijd. Luister en kijk goed naar je pup. Als hij of zij een beetje piept en een plekje gaat zoeken.. oppakken en buiten zetten op het eerste stukje gras. Voor mensen die geen buiten hebben, kun je een grasmatje op het balkon plaatsen. In het begin zul je na elk slaapje, wandeling, eten of spelen je pup even moeten laten plassen. S'nachts kan je de wekker zetten als je niet vanzelf hoort dat de pup onrustig word. Maar samen een schema, want op den duur weet je wanneer het bijna tijd is voor de plasjes. ongelukje in huis? geen gemopper, opruimen en weer door. volgende keer beter kijken of je het samen ziet aankomen. Na een aantal maandan zullen de ongelukjes minder worden, want de spieren van de blaas moeten echt nog ontwikkelen tot een maand of 9. Raadpleeg gerust een dierenarts als je vermoed dat er iets niet in orde is, deze zal je kunnen gerust stellen.

Creëer een goede eerste indruk

Het is echt zo, je krijgt geen tweede kans voor een eerste indruk. Probeer in de ochtend de pup te halen zodat je de hele dag rustig kan wennen voor de eerste nacht. Begin met een kleine wandeling. maar maak er geen druk feestje van. Even spelen, slapen want echt, een pup kan wel tot 20 uur slaap nodig hebben. Zorg dat alles in huis klaarstaat, maar je hoeft niet het hele huis te laten zien. Doe alles rustig aan, ook kennismaken met andere huisgenoten. Haal niet gelijk je hele familie of straat binnen.. en vergeet zeker niet te knuffelen als je pup lekker rustig ligt, het grote knuffelen kan beginnen!.

To Bench or not to Bench..

Sommige zweren erbij voor de nacht en eventuele uurtjes alleen, een ander heeft er niets mee. Zorg in ieder geval voor een rustige(bench) plek waar de pup ongestoord kan rusten (vaak verplicht) omdat pups overprikkeld kunnen raken. Een pup heeft in het begin zeker 15 tot 10 uur slaap nodig per dag! Bekijk gerust het filmpje van onze bench training. Begin met introduceren met iets lekkers te eten erin, daarna geven veel mensen altijd het eten in de bench. Zorg wel dat je het in de gaten houd als er een kauw-traktatie is en gevaar op verslikken, schokken.. Alles moeten ze ten slotte nog leren.

Puppy al gelijk alleen laten?

Verlatingsangst is 1 van de vele dingen die sommige hondenbaasjes tot waanzin drijft. Met een puppy heb je de kans om dit geleidelijk op te bouwen en ben je ervan verzekerd dat het veilig is om je hondje alleen te laten. Vraag veel meer vrij van je werk. Slaap de eerste nachten vlakbij de bench, of zet de bench naast je bed. Maak iets leuks van de bench en oefen veel met deurtje open, dicht, open etc zonder dat je de pup eruit laat glippen. Laat de pup pas weer uit de bench als hij of zij rustig is. Kan best even duren als hij blij is je weer te zien na het toilet, maar belangrijk is dat hij leert dat je eruit mag als je rustig bent. Nu kun je telkens deze duur iets uitbreiden, en zelfs als je geen werk hebt, is het fijn om dit te oefenen. Je zal toch ineens maar even een uurtje weg moeten, dan heb je het maar liever goed geoefend.

Die lieve bijtende Krokodil!

Ja echt, het gaat voorbij.. tanden wisselen jeukt gewoon heel erg en je puppy leert veel van dingen in zijn bekkie nemen. Ook die dure schoenen die je vergeten was weg te zetten.Als je puppy veel bijt geef hem dan een vervangend speeltje om in te bijten. Ook kun je een keer heel hard "auw" snauwen zoals broertjes en zusjes in het nest. Negeren van gedrag dat je niet wilt, en focus op dingen die wel goed gaan. Ben je aan het spelen en krijg je ineens een bijt. Stop het spel en doe je handen achter je rug voor enkele sec. Je pup moet gewoon nog leren wat en waar hij wel en niet in mag bijten.

Wanneer gaan we weer naar buiten??

Buiten zijn en veel wandelen is een van de fijne dingen die je erbij krijgt als je een hondje neemt. Maar als het niet gaat zoals je verwacht brengt het een hoop frustratie. Een pup moet echt leren wandelen/uitgelaten worden. Voor elke maand dat je pup oud is kun je ongeveer 5 minuten wandelen per keer, bijvoorbeeld 4x 10 minuten met een pup van 8 weken oud. De plas loopjes hoef je niet mee te rekenen.De botjes en spieren van een pup zijn volop in ontwikkeling en mogen niet over belast worden. elke maand wordt een pup sterker en sterker, en kan dan meer en langer wandelen.In het begin wil pup misschien niet het onbekende in, maar als je hem even optilt en wat verder weer neerzet zal het goed gaan omdat hij naar huis toe loopt. beloon als hij goed meeloopt en beloon als hij naar je kijkt tijdens het lopen, want dit wil je! Trek nooit aan de riem, om hem bij je te halen.

Lees je in voor je een puppy krijgt.

Zoek info, kijk op youtube filmpjes en lees je in. Iedereen heeft vragen en wil het graag goed doen. Over alle onderwerpen kun je via media een vraag neerleggen. Maar wees je ook bewust dat er zoveel mensen zoveel meningen zijn. je zult altijd mee- en tegenstander vinden van elke tip over opvoeding. Vorm je eigen kennis want het is jou pup. Niemand kent hem zoals jij, en deze sterke band die jullie hebben is uniek. Als mens neem je een beslissing om voor hopelijk 14 tot 19 jaar te zorgen voor een hondje, maar een hondje is zijn HELE LEVEN alleen met jou gezin! jullie zijn het enige die hij kent en als roedel ziet. gebruik je gezonde verstand en vooral……. GENIET VAN DE PUPPYTIJD, HET GAAT VEEL TE SNEL VOORBIJ!